Rohangálni szoktam erre-arra

Eddzünk otthonról - a virtuális futás

2020/04/19. - írta: airtaki

Mostanában azt hiszem több mint aktuális a futópadon illetve görgőn történő edzés. A #maradjotthon jegyében egy négy részes cikksorozaton keresztül megpróbálom kicsit körbejárni a témát, megosztani veletek a saját tapasztalataim.

Második rész - virtuális futás

Bár a jelenlegi korlátozás lehetővé teszi hogy sport célból kimenjünk a szabadba és - másoktól megfelelő szeparációt tartva - egyedül fussunk, nekem személy szerint nagyon hiányzik a közösségi élmény, a csoportos edzések és persze a versenyek hangulata. Szerencsére nincs minden veszve: ha nincs rá lehetőség a valóságban, még mindig együtt futhatunk virtuálisan! Persze ez annyira futurisztikusan hangzik... hogy lehet virtuálisan futni? Tulajdonképpen nagyon egyszerűen, és egyáltalán nem kell hozzá bonyolult vagy drága felszerelés, sem programozói attitűd. Mindössze egy futópad, és egy apróság, amire mindjárt kitérek.

zwift-mo-436-lookingforaltheadon-1579820660.jpg

A futópad elleni leggyakoribb érv a monotonitás és az unalom. És bizony ez jogos, nem túl izgalmas egy (főleg több) órán át bámulni a kijelzőt és szuggerálni a számokat hogy pörögjenek már kicsit gyorsabban. Amikor virtuálisan futunk, bár futópadon tesszük, mégis közben valamilyen virtuális világ vagy film pörög előttünk, a futósebességünkhöz igazodva. Az alábbiakban - a teljesség igénye nélkül - két applikációt fogok bemutatni, amelyeket már jóideje használok. Természetesen ezeken kívül még sok másik hasonló app létezik, érdemes utánanézni.

Zwift

A Zwiftet 2014-ben hozta létre négy kaliforniai srác, eleinte kifejezetten kerékpáros, görgős edzésekhez, aztán később belekerült a futás is. Mára egy százmillió dolláros biznisszé nőtte ki magát, amely 2019-ben az ötödik lett a leginnovatívabb cégek között, sport kategóriában. Egy a valóságban létező, Csendes-óceáni szigeten alapuló, rajzolt virtuális világot hoztak létre, amelyet azóta is folyamatosan csinosítgatnak, bővítenek. Az idők során további helyszínek csatlakoztak a kezdeti Watopiához: London, Innsbruck, New York és még néhány. A fejlesztők fantáziája itt-ott kicsit elrugaszkodott a valóságtól, de ez inkább csak izgalmasabbá tette az egészet, a Central Park pl. úgy néz ki, mintha 50-100 évvel előrébb járnánk az időben.

ny-launch-skyroad-1024x507.jpg

A Zwiftben való futáshoz ahogy utaltam rá, gyakorlatilag bármilyen futópad alkalmas, árkategóriától függetlenül. Ahhoz hogy lássuk is hol futunk, egy mobiltelefon vagy egy tablet, esetleg egy notebook vagy asztali PC szükséges. Vagy egy Apple TV, esetleg Android TV, a futópad és a szoba elrendezésétől függően. Szükségünk lesz még egy úgynevezett foot podra, ami nem más mint egy apró jeladó az egyik cipőn. Ez folyamatosan követi, méri a lábunk mozgását, és továbbítja a Zwift felé, ez alapján fog mozogni az avatarunk a képernyőn. Ennyi az egész, más eszköz nem is szükséges hozzá.

Apróbetűs rész: nem csak ez az egy módja van összekapcsolódni a Zwifttel, a támogatott kiegészítők listája megtalálható a Zwift támogatási központjának az oldalain. Természetesen vannak futópadok amelyek alapból támogatják az appot, de ezek finoman szólva is a durvább árkategóriában helyezkednek el, és koránt sem biztos hogy könnyen beszerezhetőek idehaza. Ezekhez nem szükséges foot pod. A Zwift továbbá támogatja az Under Armour cipők egyik sorozatát, amely beépített szenzorral rendelkezik; ha ilyenünk van, ehhez sem szükséges külön foot podot venni. Ezen kívül néhány okosóra is működhet foot pod gyanánt; ez esetben a csukló mozgásából igyekszik kalkulálni a sebességet az app. Saját tapasztalatból mondom, ez utóbbi kb. arra jó hogy ha épp ilyen óránk van, ki tudjuk próbálni és kedvet kapjunk hozzá, mivel - érthető okokból - ez a megoldás egyáltalán nem ad pontos információt.

runpod.jpg

Amennyiben foot pod mellett döntünk, az egyik legolcsóbbat magától a Zwifttől tudjuk megrendelni, a saját márkás jeladójuk e pillanatban 44 EUR környékén mozog, és a shop végre szállít Magyarországra. Ez a pod jó választás lehet kezdésnek, amíg nincsenek extrém igényeink teljesen jó partner a futásban. Természetesen több más szenzor is használható, illetve a Zwift egy ideje kínál egy olyan apró eszközt is (a RUNN szenzort), ami magának a futófelületnek a sebességét méri. A jelenleg kialakult helyzet miatt ez sajnos épp nem elérhető.

Ha van már futópadunk és beszereztünk egy foot podot, akkor már csak magára az applikációra van szükségünk. Ez ingyenesen telepíthető szinte bármilyen platformra és eszközre. Egy gyors és ingyenes regisztráció után már kezdhetjük is az ismerkedést a programmal. Az ingyenes kifejezés fontos: nem próbaverzióról, időlimites free trialról beszélünk, a futáshoz nem kell havidíjas előfizetést választanunk.

Az első futás előtt érdemes bekalibrálnunk az eszközünket, ezt nagyon egyszerűen és gyorsan, néhány lépésben tehetjük meg. A Zwift amellett hogy nagyszerű virtuális környezet futáshoz, picit játék hangulatot is áraszt. Ehhez hozzájárul a sajátosan hangulatú rajzolt világ, valamint a különböző szintek, amelyen a futott kilométereink alapján lépkedhetünk feljebb. Vannak bizonyos pályarészek, melyek csak egy adott szint elérése után válnak elérhetővé. Ugyancsak a játékokat idézi, hogy avatarunkat tetszőleges mezekbe öltöztethetjük, persze ezek választéka is az elért szinteknek megfelelően bővül. Számomra ez egy kevésbé fontos pont, ugyanakkor tény hogy üdítő látvány futás közben a rengeteg féle póló, nadrág, zokni, cipő. Épp mint a való életben. Apropó, pályák: bár eredendően görgőzéshez, indoor cyclinghoz készült a platform, a futás miatt bekerült jópár olyan gyönyörűen megrajzolt szakasz, ahova csak futva vagy gyalogolva léphetünk be. Mivel a futás sebessége eleve lassabb mint amikor bringázunk, ezeket jellemzően még igényesebben készítették el, mint a többi részt - hiszen tovább látjuk, nem változik olyan gyorsan a táj.

img_0248.JPG

De a Zwift igazi varázsa nem csupán a göncökben és pályákban nyilvánul meg. Hanem hogy nem ritka, hogy esetenként több tízezren lehetünk online. Nagy részük kerékpáros, de futók is egyre többen vagyunk jelen. Minden avatar mögött egy hozzánk hasonló futótárs van, aki a nappalijában/garázsában/lakásában, vagy ha nincs épp vírushelyzet akkor akár egy edzőteremben fut egy futópadon, előtte a tablettel. Eleinte furcsa érzés, de nagyon hamar magával tudja ragadni az embert. A közösségi élményt erősítendő, a Zwift különféle csoportos eseményeket is kínál, vannak előre meghirdetett csoportos edzések, de természetesen online versenyek is, a 2-3km-esektől kezdve akár maratonig. Kezdő de haladó futóként akár edzésprogramokat is választhatunk, a repertoár igen széles. A tempós gyaloglástól kezdve a zsírégető futásokon át a Zwift Academy-ig mindent megtalálunk.

img_0276.PNG

És ha már szóba került a csoportos esemény: ha kedvünk tartja, akár a barátainkkal, futótársainkkal együtt is felkerekedhetünk egy közös futásra, épp csak az időpontot kell megbeszélnünk. Amint egyikünk online ment, a többiek becsatlakozhatnak hozzá, és akárcsak a való életben, lefuthatjuk együtt a szokásos edzéseket. Koronavírus ide vagy oda, itt bizony nem kell betartani a másfél-két-tíz méteres szeparációt - miközben a valóságban lehet hogy kilométerekre vagyunk egymástól, esetleg más városban, vagy épp más országban.

grouprun.jpg

A Zwiftet az amatőrök és a profi sportolók egyaránt használják. Könnyen lehet olyan futótársakra lelni, akik 2-3km-nél nem nagyon futnak többet, és jól érzik magukat a 7-8 perc/km körüli tempóban. Senki nem fog kinézni, lenézni ha itt lassan futsz, hiszen a lényeg az hogy itt vagy és futsz. Viszont szép számmal szoktunk egymásnak motiváló lájkokat dobálni - akár még pár soros üzenetre is szokta futni, bár tény hogy ez inkább futás előtt/után, esetleg kerékpáron ülve kényelmesebb. A hobbifutók mellett szép számmal jönnek online vérbeli profik is - épp e sorok írása közben kísérelte meg Adam Holland megdönteni a futópadon futott félmaraton világrekordját, ami 1:03:38. Sajnos most nem sikerült neki, de nagyon közel járt, mindössze 8-10 másodperccel maradt le róla. Rengetegen néztük online, volt aki közben kerékpárral kísérte, óriási élmény volt csak nézni is.

Ha kedvet kaptál hozzá, a Zwiftet innen tudod letölteni: https://zwift.com/eu/run
Ha segítségre, támogatásra, vagy egyszerűen csak hasonló szemléletű virtuális futó- vagy bringatársak társaságára vágysz, javaslom keresd fel a Zwift Hungary Facebook csoportját.

Kinomap

A Kinomap egész más logikát követ mint a Zwift, talán csupán annyi a közös bennük hogy eleinte itt is a kerékpáros felhasználók voltak túlnyomó többségben. Itt nem a közösségi élményen van a hangsúly, bár egy-egy útvonalat, szakaszt többen is lefuthatunk, ezt maximum futás után egy toplistában tudjuk összehasonlítani. A Kinomap varázsa abból áll, hogy szerte a világon felhasználók ezrei töltenek fel nap mint nap videókat, amelyeket aztán görgőn vagy futópadon (vagy akár elliptikus tréneren, esetleg evezőgépen) mi magunk is végig tudunk edzeni. Persze vannak gyengébb és egészen elképesztően jó minőségű filmek is, szerencsére a kereső ebben segítségünkre van: kereshetünk hossz, nehézség, de akár minőség szerint is. Sőt, térképes felületet is kapunk, ami akkor igazán hasznos ha csak annyit tudunk előre, hogy mondjuk épp Új-Zélandon szeretnénk futni.

map.jpg

A Kinomaphoz alapvetően nem kell foot pod; ugyan lehet hozzá használni, de csak a lépésszámot fogja kiolvasni belőle, nem ez fogja a film sebességét befolyásolni. Kétféle képpen tudunk futni: Challenge és Discovery módban. Ez utóbbi esetében a film az eredeti sebességen megy, nem befolyásolja a saját tempónk. Sokkal izgalmasabb azonban a Challenge mód: itt attól függően, milyen tempóra állítjuk a futópadot, hozzá fogja igazítani a vetítés sebességét. Ha lassítunk, a film is lelassul, ellenben ha sprintelni kezdünk, a film is leköveti ezt. Ehhez a Kinomapban semmit nem kell állítgatnunk, elegendő a futópad saját gombjait használni.

img_0173.jpg

Több módon is összekapcsolhatjuk a futópadunkat a Kinomappal. Amennyiben padunk támogatja az ANT+ vagy Bluetooth Smart kapcsolatot, maximálisan kihasználhatjuk az appban rejlő lehetőségeket, ugyanis a tereptől függően nemcsak a sebességet, hanem a futópadunk dőlésszögét is a filmhez fogja igazítani. Magyarul amikor a filmben emelkedni kezd a talaj, azt bizony azonnal megérezzük mi is. Határozottan állítom, hogy 1-2 kilométer után tökéletesen bele lehet feledkezni, szinte pontosan ugyanazt az élményt nyújtja mintha valóban kint futnánk. És ha közben a fülesünkben mondjuk az erdei terephez passzoló végtelenített youtube videó hangjai csiripelnek... nos, hamar el lehet jutni oda, hogy nem akarja abbahagyni az ember a futást.

Szerencsére a Kinomap nem csak ilyen futópadokkal működik. A támogatott hardverek listája fent van az oldalon és az applikációban is megtalálható, de ha pont olyan padunk van amivel nem kompatibilis, azért még nem kell búcsút mondani neki. Elegendő, ha a kezelőpanelre helyezzük a tabletünket vagy mobilunkat, és az előlapi kamerát felhasználva az alkalmazás igyekszik feltérképezni futómozgásunkat. Természetesen ettől nem várhatunk túl nagy pontosságot, és a dőlésszög-vezérlést sem kapjuk meg, de legalább maga a futás működik. Ugyancsak használható az a RUNN szenzor, amit a Zwift esetében is említettem - és sajnos e pillanatban épp nem kapható, de remélhetőleg ezt hamarosan orvosolja a forgalmazó.

img_0168.jpg

A Kinomapnak a fentiek tükrében van még egy hatalmas előnye. Lehetővé teszi, hogy saját filmet készítsünk, majd töltsünk fel az oldalra. Ehhez tulajdonképpen szinte bármilyen akciókamera alkalmas, esetleg képstabilizálóval ellátott digitális fényképezőgép vagy mobiltelefon is. Fontos, hogy a film mellé legyen telemetria adat is, hiszen ez alapján tudja a szoftver a pad dőlésszögét vezérelni. A GoPro a 7-es generációtól kezdve már önmagában is alkalmas erre, nem kell külön rögzíteni a tracket. A filmet és a telemetria adatokat feltöltve - ha az oldal minőségi szűrőin átmegy - elérhetővé válik minden felhasználó számára. (Elsőre ez lehet ijesztően hangzik, valójában egész használható leírás van a Kinomap support oldalán a feltöltésről, egyáltalán nem vészes a dolog.) Ha egy-egy nyaraláskor, hosszabb kirándulás alkalmával amúgy is futni készülünk, ráadásul olyan helyen ahova nem biztos hogy mostanában visszatérünk, érdemes elgondolkodni hogy viszünk magunkkal egy kamerát, filmet készítünk róla, amit aztán Kinomapban akárhányszor le tudunk futni később.

img_0224.jpg

A Kinomap alapvetően limitálva érhető el. Van pár rövidebb film, amivel ki lehet (és érdemes) próbálni, de az izgalmasabb dolgokhoz elő kell rá fizetni. Hogy megéri-e, azt az dönti el, mennyit fogjuk használni - mindenesetre egy havi konditerem áránál jóval olcsóbb.

A fenti összeállítás a saját tapasztalataim alapján történt, és koránt sem ad teljes képet. Ha hozzászólnál, kiegészítenéd valamivel, vagy úgy érzed pontatlan voltam és kijavítanál, szívesen veszem a kommenteket.

De főleg... remélem hogy sikerült felkeltenem a kíváncsiságotokat a virtuális futással kapcsolatban. Nagyon jó móka, érdemes kipróbálni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://airtaki.blog.hu/api/trackback/id/tr4115623568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása