Rohangálni szoktam erre-arra

Eddzünk otthonról - futópadon

2020/04/16. - írta: airtaki

Mostanában azt hiszem több mint aktuális a futópadon illetve görgőn történő edzés. A #maradjotthon jegyében egy négy részes cikksorozaton keresztül megpróbálom kicsit körbejárni a témát, megosztani veletek a saját tapasztalataim.

Első rész - a futópad

Sokan úgy tekintenek a padra, mint ördögtől való szerkezetre. Sok előítélet van a futópados futással szemben, főként hogy unalmas, monoton, épp a futás szabadságát, örömét nem adja vissza. Ez részben igaz is, nyilván egy egyórás edzőtermi résztávozást nem lehet egy Pilisben történő örömfutáshoz, vagy akár egy Margit-szigeti rekortános körözéshez sem hasonlítani. De nem is az a feladata. Főleg most, hogy kijárási korlátozás van és saját érdekünk hogy lehetőleg minél többet otthon maradjunk, a futópad segítségével szinten tarthatjuk magunkat, megőrizhetjük a formánkat a későbbi versenyekhez. Sőt, akár még virtuális versenyeken is részt vehetünk rajtuk, de erről kicsit később.

img_0967.jpeg

A magam részéről kifejezetten szeretek futópadon edzeni, akár valamilyen virtuális edzőprogram segítségével, akár csak egyszerűen zenét hallgatva és a kijelzőt bámulva. Az idei évem az ultratávokról szól, próbálok úgy tekinteni a sajátos monotonitásra, hogy ezzel is csak szoktatom magam a későbbi versenyek éjszakai unalmához, ettől is csak erősebb és ellenállóbb leszek. Csak nézőpont kérdése, és a monoton edzés máris a barátom.

Milyen futópadot vegyünk hát otthonra? Én most nem fogok semmilyen konkrét típust ajánlani, nem is e célból írom ezt a bejegyzést. De tippeket szívesen adok, hogy mindenki be tudja lőni azt a sávot, ami a céljainak és pénztárcájának megfelel, és olyan eszközt válasszon magának, amelyikkel jövő ilyenkor is öröm lesz az otthoni edzés.

a2848b0b-98bc-4b31-8d41-fde913088c66-3264-00000c827ed398a7.jpg

Alapvetően kétféle padot különböztetünk meg: aktív és passzív, meghajtás szerint. Előbbit egy motor hajtja, utóbbit a felhasználó lába. Ebből következik, hogy jellemzően az aktív padok a drágábbak, a passzívok az olcsóbbak. Nem mondom azt hogy nem érdemes passzív padon gondolkodni, de ezeken véleményem szerint nem lehet minőségi edzésmunkát végezni, legyen az résztáv, fokozó futás vagy akár csak zsírégetés. A továbbiakban az aktív padokról fogok írni.

Vásárlás előtt érdemes kis leltárt tartani, akár leírni, pontokba szedni néhány dolgot. A legfontosabb talán: "Mire kell nekem a futópad?" Erre sok futótársamtól hallottam a következő választ: "Oh hát csak néha futni rajta, az én szintemhez nem kell semmi komoly cucc." Ha ezt a gondolkodást követjük, és megvesszük a legolcsóbb padot ami a testsúlyunkat már elbírja, azt kockáztatjuk hogy hamar beleütközünk a pad korlátaiba, esetleges minőségi problémáiba, és végső soron az olcsón, de még így is vélhetően 100.000 forint felett megvásárolt futópad hamar a pincében vagy valamelyik sarokban végzi véglegesen összecsukva. Következő télen talán elővesszük ismét, és utálkozva használjuk pár napig, aztán soha többet.

Mire kell tehát a futópad? A kérdés helyesen: "Hol tartok most a futásban, és hol szeretnék tartani fél/egy/két év múlva?" Ezt tovább lehet finomítani, boncolgatni: "Milyen tempóval futok most? Hova szeretnék fejlődni?" Illetve: "Mennyire kacsáznak a lábaim futás közben?", ami azért nagyon jó és fontos kérdés, mert ugyan van akinek elég egy 35 centi széles futófelület, de sokak számára a poklot jelenti ha egyfolytában arra kell koncentrálni, le ne lépjen róla balra vagy jobra. Őszintén megmondom, én is ezek közé tartozom, főleg mióta virtuális világokban futok, nagyon kacsázom. Fontos kérdés még: "Akarok-e résztávozni?" Erre sok kezdő futó csuklóból rávágja hogy nem, holott véleményem szerint ez az egyik legnagyobb erőssége a futópadon történő futásnak. A résztávozással (vagy repülő-, intervall futással) rengeteget lehet fejlődni, gyorsulni. Nem a profik kiváltsága, hétvégi futóént is érdemes foglalkozni vele. A futópad a lehető legjobb eszköz a résztávozás gyakorlásához. A mai padok legtöbbjét már be lehet programozni tetszőleges edzéstípusokra, de ha nem is tud ilyet, menet közben igény szerint növelhetjük vagy csökkenthetjük a tempót. Lehet hogy most, e pillanatban nem tervezünk ilyet ("ó én nem vagyok ám olyan komoly futó"), de egyrészt evés közben jön meg az étvágy, másrészt - legalábbis az én felfogásom szerint - sporteszközt soha ne a jelenlegi szintünknek megfelelően válasszunk, hanem azt lőjjük be, hova szeretnénk vele eljutni rövid-, de inkább középtávon, és annak megfelelően válasszunk.

shutterstock_258372335-e1476345013441.jpg

A fenti bekezdésre a válasz azért fontos, mert ezzel tudjuk meghatározni, mennyire legyen erős a pad motorja. Nekem a lóerő nem mond túl sokat, pusztán egy szám. A maximális sebesség annál inkább. Érdemes úgy választani futópadot, hogy a szokásos edzőtempónk a maximum sebesség 2/3-ánál ne legyen több. Egyrészt nem tesz jót semmilyen motornak, ha órák hosszát teljes gázon járatjuk. Másrészt így marad tartalék az intervallozásra, a fokozó futásokra, és a későbbi fejlődésre.

A legtöbb futópad összecsukható, és kerekeken mozgatható. Ez egy elég jó érv a katalógusban, esetleg az eladó szájából elhangozva. Nekem is az volt mielőtt választottam volna: úgy terveztem, hogy az egyik szoba sarkában tárolom összecsukva, és amikor edzeni akarok, kitolom a kövezett nappaliba és ott használom. Gyakorlatban azonban egy komolyabb pad 80-100 kilós (vagy még több) lehet. Sajnos egyáltalán nem életszerű a napi szintű mozgatása, érdemes ezt fejben tartani vásárlás előtt. Az viszont tény, hogy összecsukva jóval kevesebb helyet foglal, és a felhajtás/kinyitás általában könnyű és egyszerű.

o1cn017qqrfn1xjcig5cdl7_6000000002903-0-tbvideo.jpg

Sok futópadnak állítható a futófelület dőlésszöge, némelyiknek elektronikusan, a kezelőpultról. Ha tervezünk dombra futást, ez szintén kulcstényező lehet. Mielőtt legyintünk rá ("áh, az én szintemen..."), érdemes utánanézni - padtól függetlenül - a dombra futás jótékony hatásainak, esetleg ráguglizni, sok edző miért építi ezt be amatőr futók edzésprogramjába is. Nem elhanyagolható szempont!

best-treadmill-for-home-under-500.png

A futópad árához képest elenyésző tétel: érdemes beruházni egy szőnyegbe a pad alá, lehetőleg olyat ami elég vastag és felfogja a lehulló izzadságot. Előbbinek a zajcsökkentésben van nagy szerepe, ez főleg emeletes házban lehet fontos. Emellett a parkettát/kőpadlót/bármilyen felületet is kíméli - egy akár csak 50-60 kilós pad, egy ugyanekkora súlyú futóval elég hamar kikezd bármilyen felületet, érdemes védeni egy kifejezetten erre a célra szolgáló szőnyeggel. Sajnos az izzadás sem elhanyagolható szempont - nemsokára részletesebben is kitérek rá -, már az elején érdemes úgy tervezni, hogy a futópad körül bizony gazdagon hullani fog a sós lé.

Számomra igen fontos két apróságról szeretnék még említést tenni, amelyek elsőre lehet hogy megmosolyogtatóak. Az egyik a pohár/kulacstartó. Egy viszonylag hosszabb edzés során igenis számolni kell a folyadékpótlással, és kellemetlen lehet ha amiatt kell megszakítanunk az edzést, hogy a két méterrel arréb lévő asztalhoz lépjünk a kulacsért. Tényleg vicces apróság, de tönkre tudja tenni az edzést. Emellett ha még a sótablettát, gélt, bármi fontos apróságot is tudunk a kezünk ügyében tartani, az főleg jó pont. A másik dolog pedig a tablet vagy legalább egy mobiltelefon tartó a kezelőpanelen. Vagy kitámasztó. Vagy bármi, ami lehetővé teszi hogy a kedvenc kütyünk előttünk legyen. Lehet soha nem akarunk virtuálisan futni, de akár csak zenehallgatáshoz, akár a monoton edzések megtörése végett filmnézéshez óriási segítség ha van előttünk valami amit nézhetünk. Tartó hiányában utólag akár egy kottatartó állvánnyal is megoldható a dolog, van olyan ismerősöm aki így Zwiftel, és teljesen jól elvan vele.

A végére hagytam egy nagyon izgalmas kérdést, amit egy későbbi posztban fogok részletesebben boncolgatni. "Akarunk-e a padon virtuálisan, esetleg online futni?" Szinte biztos vagyok benne, hogy erre az az alap reakció, hogy "annyi pénzt biztosan nem akarok kiadni egy ilyen marhaságért". Nos a jó hír az, hogy alapvetően bármilyen padon lehet így futni, még a legolcsóbb, legegyszerűbb típusokon is. Nem kell hozzá nagy varázslat, hamarosan írni fogok erről is. Van ugyan pár extra fícsör, amit csak a komolyabb, bluetoothon keresztül vezérelhető padok tudnak, ilyen pl. a futófelület szögének automatikus változtatása a terep dőlésének megfelelően. De én azt gondolom, enélkül is elég jó móka virtuálisan futni, csak ezért nem érdemes nagyon drága padot vásárolni.

img_7974.JPG

Végül pár szót azokról a dolgokról, amelyek nagyon jól hangzanak a leírásban, ám a való életben kevéssé fontosak, vagy egyáltalán nem is használjuk ki őket. Persze ez szubjektív, kinek mi, úgyhogy most következzék egy lista az én szemszögemből, néhányezer futópadon eltöltött kilométer után.

  • Beépített ventillátor: nekem ez nagyon fontos szempont volt vásárlás előtt. Bár ne lett volna, utólag ennél nagyobb marhaságot elképzelni sem tudok. Hozzáteszem, rendkívül erősen izzadok, és beépített (sztereó) ventillátor ide vagy oda, egy óra után úszik a pad az izzadságban. Sokkal többet ér ha valamelyik barkácsáruházban veszünk egy közepes szobaventillátort (<10.000 forint), és a pad mögé tesszük.
  • Beépített hangszóró, jack aljzat, mp3 lejátszási lehetőség. SOHA nem használtam, véleményem szerint nincs az a hangszóró amely képes túlharsogni a pad zaját és ezzel egyidőben minőségi zenét visszaadni. Helyette vettem Aliexpressen 8$-ért egy fülest kifejezetten futáshoz.
  • Pulzusmérő a markolatban. Ezt én a legnagyobb parasztvakításnak mondanám. A pulzuskontrollnak pont az (lenne) a lényege, hogy folyamatosan látod a pulzusod, és annak megfelelően változtatod a tempód. Ahhoz hogy a kijelzőn megjelenjen a pulzusod, meg kell szakítanod a futómozgásod, meg kell ragadnod mindkét kezeddel a markolatot, ami eleve azzal jár hogy a pulzusod megváltozik. Helyette, ha még nincs, javaslom akár a legolcsóbb pulzusmérős órát, sokkal többet ér. Persze ha a padhoz van pulzusmérő mellkaspánt, az más téma, azzal már érdemes számolni, én mégis inkább az órára esküszöm.

Amire viszont véleményem szerint érdemes különösen odafigyelni, az a garancia, illetve a garanciális és azon túli javítási feltételek. A futópad rendkívül komoly igénybevételnek van kitéve, ráadásul ha az ember izzadékony, még komolyabb terhelést kap. Simán előfordulhat - mint az én esetemben is - hogy a kezelőfelület beázik a ráhulló izzadságtól. Nálam konkrétan az átkozott ventillátor nyílásain folyhatott be az izzadság, ölve meg hetekre-hónapokra a bulit. Nem vagyok ezzel egyedül, sajnos több helyről hallottam hasonló tapasztalatokat. Több mint fontos még vásárlás előtt utánanézni, a szerviz erre pl. vállal-e garanciát, illetve mennyi idő alatt száll ki (ha kiszáll egyáltalán), vagy nekünk kell a mázsás terméket visszajuttatni a szervizbe. Mennyi ideig tart a javítás, biztosítanak-e cserét, meghosszabbodik-e a garancia a kiesés idejével, stb, stb. A legtöbben ezekre a kérdésekre nem is gondolunk vásárlás előtt, csőlátással beleszeretünk a kiszemeltbe, aztán pár hónap múlva jöhet a pofon. Nem kívánom senkinek hogy átélje azt a tortúrát ami velem történt.

Összességében azt gondolom, a legtöbbünknek mégis a futópad ára lesz az elsődleges szempont vásárláskor. Számomra leginkább az határozza meg hogy egy termék drága-e vagy elfogadható-e az ára, hogy később mennyit használom, mennyire teszi jobbá a mindennapjaim, az életem. Könnyen lehet hogy egy nagyon egyszerű, olcsó futópadra ugyan nem fizetünk ki sok pénzt, de pár hét, esetleg pár hónap után a pincében végzi, s ez esetben - legyen akármilyen olcsó - bizony kidobott pénz volt. Ezzel szemben ha megfontoltan, mérlegelve választunk, esetleg áldozunk olyan dolgokra amelyek most még ugyan nem, de a későbbiekben fontosak lehetnek, olyan eszközt sikerül beszereznünk, amely évek múlva is társunk lesz az otthoni edzésben. Ezzel nem azt akarom mondani hogy a drágább biztos hogy mindig jobb, csupán ésszel, higgadtan válasszunk futópadot.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://airtaki.blog.hu/api/trackback/id/tr1115616072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazi hős 2020.04.16. 22:07:22

Karácsonykor vettünk új futópadot, mert a régit 100 ezerből lehetett volna felújítani. (2000 km volt benne, én keveselltem, a szerelő szerint jó teljesítmény, hogy ennyit bírt. Üzemórára elosztva jóval olcsóbb, mint egy edzőterem.) Ez is Decathlonos (2. legolcsóbb), az előző is az volt. Saját, szigorúan amatőr vélemény: kell az a pár centi szélesség, 42 sokkal több, mint a 35; kell a meredekség állítás, jobban tervezhető a terhelés; nejemnek kell a program, hogy ne legyen unalmas a futás, én tévézek közben fix sebességnél (rövid fel- és levezetéssel); van benne pulzusmérés (rendes övvel), de csak kezdetben használtam, úgy is mindig ugyanazt futom, de első pár alkalommal jó dolog. És ha gumiszőnyeg van alatta, akkor képtelenség mozgatni egy 80 kilós gépet: legyen fix helye, ahol felcsukva nem (nagyon) zavaró. A legtöbb futópadnak van tablettartója, de nem ott akarjon az ember "tévézni", mert rosszul tartja magát és jóval hátrébb fog futni, mint ahogy tervezték (és leesik a pad végén).

lámalány 2020.04.16. 23:38:33

Köszi a hasznos tippeket, épp futópadvásárlás előtt állok és eléggé el vagyok veszve. Nekem az is nagyon fontos szempont lenne, hogy 60 perc után ne álljon le (ahogy néhány pad teszi az edzőtermekben), de sehol sem találok ezzel kapcsolatban infót a technikai leírásokban.
Nincs valami ötleted, hogy lehetne ennek utánanézni?

Burgermeister 2020.04.17. 05:37:05

Hosszutavra a 100-200-300 ezres kategoriat felejtsuk el. Azok szobadisznek, szaritonak stb....valoak.

Ákos77 2020.04.17. 07:21:44

És ami még nagyon fontos: minden padnak van egy napi tervezett használati ideje, ami jelentősen befolyásolja, mennyi ideig fog épségben működni a gép. Lehet pl. hogy elég a napi fél óra, de ha már ketten is használjátok, akkor gyorsabban fog amortizálódni.

igazi hős 2020.04.17. 08:18:47

@Burgermeister: Miért? Egy 600 ezres gép kibír 2-3000 órát, míg egy 150 ezres csak 300-at. De a legtöbb embernek 300 óra az 2-3 év alatt jön össze, neki a profi gép az örökkévalóságig kitartana. De csak akkor, ha elsőre a neki legjobbat veszi. Ha az alattit választ (nem valószínű, de megeshet), akkor ott van egy marha drága géppel, ami mégsem elég neki. Ha meg túl nagyot markol. azt a tárcája bánja.
Profi gépet csak akkor vegyen valaki ha évi 500 órát fut vagy rendszeresen egyben több órát fut. Bár ha megoldja az ember a szellőzést (amit gyárilag nem erőltetnek, az érintésvédelem és a víztől való védelem fontosabb a gyártónak), akkor az amatőr gépeket is lehet huzamosabban használni.

airtaki 2020.04.19. 07:54:22

@lámalány: ez padfüggő, de tapasztalataim szerint inkább azokra a futópadokra jellemző, amelyek edzőtermi használatra készültek. Érdemes vásárlás előtt tájékozódni, ha külön nem említik az időlimitet akkor nem fog leállni.

lámalány 2020.04.20. 10:13:23

@airtaki: Nagyon köszi a választ.
süti beállítások módosítása